17. Međunarodni tjedan odgoja i obrazovanja

Dana 14. studenoga 2016. godine počele su prve radionice u 17. Međunarodnom tjednu odgoja i obrazovanja. Tjedan smo započeli predstavljanjem propozicija natjecanja „Što hoću, mogu!“ koje je održala nastavnica Antonija Zeba. Natjecanje „Što hoću, mogu!“ je natjecanje u kojem, prema ovogodišnjim propozicijama, u obliku promotivne kampanje, pod nazivom: „Moja je škola naj!“, natjecatelji ističu najvažnije i najzanimljivije aktivnosti njihove škole. Održava se već 5. godinu zaredom u organizaciji Privatne gimnazije i ekonomske škole Katarina Zrinski, a na natjecanju je dosad sudjelovalo nekoliko stotina učenika osnovnih škola. Taj je dan održana i radionica za stručne suradnike osnovnih škola pod nazivom „Suradnja stručnih suradnika i učitelja kao preduvjet kvalitete škole''. Radionicu je vodila pedagoginja Andreja Rast. Stručni su suradnici na interaktivan i dinamičan način razmjenjivali svoja iskustva, primjere dobre i loše prakse te radili na jačanju svojih profesionalnih kompetencija.

Sljedeći su dan nastavnice Karmen Boroša Kokić i Katarina Turčinov održale radionicu za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola te nastavnike matematike i geografije u osnovnim školama pod nazivom „BDP – što znače ta tri velika slova?“. Cilj je radionice bio prikazati značaj geografije i matematike pri analizi razvijenosti u svijetu.

Dio je učenika u utorak, s nastavnicama Teom Barić i Božicom Ostermann, posjetio Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović gdje su upoznali povijest hrvatske košarke. Učenici su imali priliku vidjeti sva priznanja i predmete vezane uz Draženov život.

Učenici 2. a i 3. a razreda posjetili su Muzej pošte i telekomunikacija u pratnji profesorica Marine Brezović i Ane Rastija. Imali su priliku uz stručno vodstvo razgledati muzej te saznati ponešto o povijesti i razvoju pošte i telekomunikacija na našim prostorima, dok su učenici 2. b, 3. b, 4. a i 4. b razreda posjetili Muzej iluzija u kojem su ušli u svijet iluzija, poljuljali povjerenje u svoja osjetila i doživjeli intrigantno, vizualno, osjetilno i edukativno iskustvo.

U srijedu je održan 15. Sajam vježbeničkih tvrtki koji je okupio više od 200 učenika s 40 vježbeničkih tvrtki i studentskih poduzeća iz cijele Republike Hrvatske i inozemstva. Učenici su imali priliku za praktičnu primjenu stečenog teorijskog znanja jer preko vježbeničke tvrtke posluju kao u stvarnom poslovnom okruženju.

Najbolje su vježbeničke tvrtke učenika nagrađene, i to u kategorijama:

• Priznanje za najbolji vizualni identitet - Učno podjetje Uniwood d.o.o. (Srednja šola Slovenska Bistrica, Slovenija)

• Priznanje za najbolje uređenje štanda i komunikaciju s poslovnim partnerima - VT CHOC'N'ROCK d.o.o. (Ekonomska škola Sisak)

• Priznanje za najveći broj transakcija - Mafino d.o.o. (Srednja škola Ivan Švear Ivanić Grad).

Dio je učenika PGEŠ Katarina Zrinski taj dan posjetio Goethe-Institut, u pratnji profesorice Marine Brezović te se podrobnije upoznao s njemačkim jezikom i kulturom njemačkog naroda. Učenici su saznali kojim se djelatnostima bavi Goethe-Institut te koje im mogućnosti za učenje njemačkog jezika pruža ova institucija.

Učenici 1. a i 2. c razreda posjetili su Etnografski muzej gdje su se uz stručno vodstvo upoznali s našom kulturom i kulturom drugih naroda. Imali su priliku vidjeti Zbirku predmeta izvaneuropskih domorodačkih kultura te narodne nošnje iz Hrvatske s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Također su imali priliku vidjeti izgled unutrašnjosti starozagrebačke brijačnice u sklopu izložbe „Puna šaka brade“.

U četvrtak, 17. studenog učenici su otputovali na terensku nastavu u Đakovo i Čakovec. Učenici ekonomskog usmjerenja uputili su se s razrednicama Katarinom Turčinov, Vedranom Šimunić i Božicom Ostermann te profesorom Draganom Vukeljom prema Čakovcu gdje su teorijska znanja mogli uočiti na primjeru poslovanja Termi Sveti Martin. Učenici gimnazijskog usmjerenja te naši gosti iz partner škole Radnóti Miklós iz Pečuha uputili su se na terensku nastavu u Đakovo u pratnji nastavnica Karmen Boroša Kokić, Lidije Horvat, Antonije Zeba i Bernarde Lukić. Posjetili su Državnu ergelu smještenu u srcu Đakova te đakovačku katedralu.

Zadnji su dan našeg Međunarodnog tjedna Natalija Stupar i Marija Filipović, iz organizacije Youth for Human Rights International of Croatia, u našoj školi održale za učenike Edukacijski seminar o ljudskim pravima. S učenicima su razgovarale i prezentirale svako, od ukupno 30, temeljnih ljudskih prava. Osnovna je ideja bila potaknuti i razviti svijest mladih o važnosti ljudskih prava te kako se boriti protiv njihovih nepoštivanja. Učenici su aktivno sudjelovali tijekom seminara te razmjenjivali svoje stavove i razmišljanja o mnogim aktualnim temama i događanjima u Hrvatskoj i svijetu. Cilj je bio osnažiti ih da aktivno sudjeluju u životu svoje zajednice i na taj način doprinesu izgradnji kvalitetnijeg života mladih i lokalne zajednice.

Nastavnica Vedrana Šimunić održala je stručni skup za nastavnike ekonomske grupe predmeta pod nazivom „Suvremene strategije poučavanja“. Također, u petak je bila održana i radionica Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Učenici su pogledali film Vukovar 1991. te pisali kratki esej o svojim razmišljanjima i osjećajima na temu Domovinskog rata i Vukovara. Kako bismo odali počast našim poginulim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata, zajedno smo se uputili prema Vukovarskoj ulici gdje smo zapalili svijeće u znak vječnog sjećanja.

Ponosni na ovoliki broj događaja, radionica i sudionika, s nestrpljenjem iščekujemo 18. Međunarodni tjedan odgoja i obrazovanja!  Kalendar
 |  1  |  2020
pon uto sri čet pet sub ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

  O nama

Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski je privatna srednja škola koja suvremenim nastavnim metodama obrazuje mlade poslovne ljude za uspješno uključivanje u poslovni svijet.
Kvalitetu našeg programa i rada potvrđuje i priznaje Vijeće za ekonomsko obrazovanje (CEE) iz SAD.

  Kontaktirajte nas:
  Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski

Selska cesta 119, 10 110 Zagreb

Tel : + 385 1 36 95 588
E-pošta : katarina@zrinski.org