19. međunarodni tjedan odgoja i obrazovanja


 

Još jedan Međunarodni tjedan odgoja i obrazovanja je iza nas. Započeo je u ponedjeljak, 12. studenoga, a ove godine nešto veći naglasak stavljen je na obrazovanje za život i stjecanje iskustva u međusobnoj komunikaciji.

U tom su tjednu učenici i nastavnici pristupili nastavi na malo drugačiji način. Tako su u ponedjeljak učenici 2.a razreda s Dinom Hasanbegovićem posjetili Razvojnu agenciju Zagreb – TPZ d.o.o. U utorak je profesor Vukelja s prvim razredima odradio radionicu naziva Poslovni plan u sklopu predmeta Vježbenička tvrtka, 2.a razredu radionicu Građanski rat u SAD-u je za sat povijesti osmislila profesorica Šmit, 2.b je s profesoricom Amižić na satu matematike naučio Primijeniti kvadratnu funkciju, 3.a je radionicu iz predmeta marketing održao profesor Stanković pod nazivom Prikriveni marketing, a s istom temom je i profesorica Ljubišić radila s 4.a razredom također na satu marketinga. 3.b je na radionici iz hrvatskog jezika s profesoricom Kvasinom razradio temu Zločina i kazne: onda i danas, a maturanti gimnazijalci su s profesoricom Mirković na satu biologije imali radionicu pod nazivom Mendelovi zakoni. Ovakvom projektnom nastavom na kojoj je gradivo obrađivano radionicama, raspravama i debatama cilj je bio naučiti samostalno dolaziti do zaključaka, učiti rješavanjem problema i, naravno, razviti navike timskog rada.

Poticanjem međuvršnjačkog podučavanja, u srijedu smo ugostili učenike Strojarsko tehničke škole Faust Vrančić i njihovu nastavnicu Kristinu Škaler te su za nas osmislili 4 radionice u kojima se primjenjuje nova tehnologija. Tako su nam pokazali kako 3D printer funkcionira. Učenici su mogli opipati, a naposljetku i dobiti proizvode nastale 3D printerom. Druga grupa je upcycle vakuum forming uređajem izradila kalupe koje su kasnije iskoristili u izrađivanju sapuna pa su učenici mogli odabrati omiljene mirise i kalupe te na kraju radionice kući odnijeti vlastite sapune. Budući da je ova godina proglašena godinom Troje, za učenike prvih razreda osmišljena je radionica Izradi konja, osvoji Troju. Učenici su dobili laserski oblikovane pločice koje su činile dijelove koji će kasnije tvoriti trojanskog konja. Učenici su tako razvijali znanja o Ilijadi i Odiseji te vještine izrade trojanskog konja koji je presudio u ratu. Nakon toga su mogli primjenjivati znanja iz fizike (kosi hitac i moment poluge) te katapultima gađati umanjenu Troju i pokušati je osvojiti, a sve je budnim okom pratila malena Helena Trojanska. Osim toga, učenici Fausta Vrančića nudili su medalje i suvenire sa željenim imenom, znakom ili fotografijom koje su izradili na drvenoj pločici laserskim oblikovanjem. Učenici su se također zabavili utiskujući u glinu uzorke izrezbarene laserom u drvu koje su kasnije bojili.

Četvrtak, 15.studenog, bio je dan za zdravstvena usmjerenja. Volonteri Crvenog križa došli su održati 6 radionica na kojima su se učenici mogli educirati, ali i uvježbavati reanimaciju; postupke kod gušenja stranim tijelom; postupke kod malih rana i opeklina; postupke kod velikih vanjskih krvarenja; postupke u slučaju besvjesnog stanja te postupke u slučaju moždanog i srčanog udara. Postupci su to za koje nikada ne znamo kada će nam zatrebati, a sudbonosni su.

U petak, 16. studenog, obilježili smo Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje pod nazivom „I reći ću vam samo jednu stvar, ZAPAMTITE VUKOVAR!“. Profesorica Boroša Kokić i profesor Nikolašević pričali su o strašnim zločinima nad njegovim stanovnicima, ali i velikoj hrabrosti hrvatskih dragovoljaca. U spomen na sve poginule zapalili smo svijeće na stubištu ispred školske zgrade.

19. Međunarodni tjedan završili smo tradicionalnim odlaskom na Zagrebački Velesajam posjetivši 41. izdanje Interlibera, najvećeg sajma knjiga u Hrvatskoj. Veselimo se sljedećim tjednima u kojima ćemo steći nova znanja za život!  Kalendar
 |  10  |  2019
pon uto sri čet pet sub ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

  O nama

Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski je privatna srednja škola koja suvremenim nastavnim metodama obrazuje mlade poslovne ljude za uspješno uključivanje u poslovni svijet.
Kvalitetu našeg programa i rada potvrđuje i priznaje Vijeće za ekonomsko obrazovanje (CEE) iz SAD.

  Kontaktirajte nas:
  Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski

Selska cesta 119, 10 110 Zagreb

Tel : + 385 1 36 95 588
E-pošta : katarina@zrinski.org