Terenska nastava u Vukovar


U jutarnjim satima 4. listopada 2019. učenici i profesori PGEŠ Katarina Zrinski uputili su se na prvu terensku nastavu u Vučedol i Vukovar. Gimnazijski razredi posjetili su Muzej vučedolske kulture, jedinstveni muzej u svijetu, gdje su u 19 tematskih soba imali priliku vidjeti kako je izgledao život Vučedolaca. Zahvaljujući zanimljivom vodstvu gospodina Siniše Đurića saznali smo da su Vučedolci izradili najstarija prapovijesna kola na četiri kotača, najstariji indoeuropski kalendar utemeljen na promatranju zimskoga neba, prvu pravu indoeuropsku vučedolsku kuću – košaru te da su prvi slučajno proizveli pivo.

Učenici ekonomskih razrednih odjeljenja posjetili su najpoznatiju hrvatsku tvornicu obuće „Borovo“ gdje ih je čekala gospođa Ruža koja ih je provela kroz cijeli industrijski pogon. Prolaskom kroz prvi dio kompleksa učenici su mogli vidjeti izložene modele borosana, startasica i boromina koji su osmišljeni i izrađeni u tvornici. Također, ulaskom u pogon za izradu određenog tipa obuće, učenici su iskusili uvjete rada te uočili načine pripreme i obrade materijala za buduću obuću. Prilikom obilaska tvornice, saznali su informacije o osnivaču i kombinatskoj organizaciji rada, uz naglašen povijesni aspekt i ekonomsku važnost poduzeća do kraja 80-ih godina. Učenici su sa zanimanjem promatrali modele, strojeve i načine rada u tvonici, a čak ni neugodan miris proizvodnje gumenih čizama nije smanjilo entuzijazam pojedinaca koji su s pozornošću slušali o povijesti nekada najvećeg hrvatskog poduzeća.

Nakon Muzeja i Borova zaustavili smo se i na Memorijalnom groblje žrtava iz Domovinskog rata gdje smo odali počast poginulim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama rata. Također smo iskoristili priliku fotografirati se ispred simbola stradanja i otpora grada, vukovarskog vodotornja.

Ručali smo u restoranu Stari toranj na obali Dunava te iskoristili sunčani dan za kratku šetnju gradom prije povratka u Zagreb gdje smo stigli u 20:40.  Kalendar
 |  11  |  2019
pon uto sri čet pet sub ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

  O nama

Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski je privatna srednja škola koja suvremenim nastavnim metodama obrazuje mlade poslovne ljude za uspješno uključivanje u poslovni svijet.
Kvalitetu našeg programa i rada potvrđuje i priznaje Vijeće za ekonomsko obrazovanje (CEE) iz SAD.

  Kontaktirajte nas:
  Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski

Selska cesta 119, 10 110 Zagreb

Tel : + 385 1 36 95 588
E-pošta : katarina@zrinski.org