PIP – tvrtka specijalizirana za pčelarstvo


Inovativni proizvodi za poboljšanje zdravlja

PIP d.o.o. je inovativno i društveno odgovorna tvrtka specijalizirana za pčelarstvo, izrasla iz obiteljske tradicije bavljenja pčelarstvom, još od 1930.godine, lider u Hrvatskoj i regiji.

PIP je najstariji privatni proizvođač pčelinjih proizvoda u Hrvatskoj. Bogata tradicija i inovativan rad u pčelarstvu utkani su u svaki proizvod, a stečena znanja neprekidno se ulažu u kvalitetu, istraživanje i razvoj novih proizvoda.

PIP je prisutan na tržištima 10-tak zemalja gdje izvozi trećinu proizvodnje. Rast poslovanja ostvarivao se otvaranjem novih kanala prodaje te uvođenjem novih proizvoda. Prije 14 godina osnovana je tvrtka kćer u BIH, a prije 5 godina i u Srbiji.

U PIP-u Hrvatska je zaposleno 43 ljudi, ukupno u grupi imamo preko 60 stalno zaposlenih. Uz to surađujemo sa više od 700 kooperanata pčelara, 10-ak specijaliziranih proizvođača koji ekskluzivno za nas proizvode određene sirovine, alate i opremu, vanjskim suradnicima - institucije, fakulteti i pojedinci te proizvođačkim farmaceutskim tvrtkama partnerima.

Znanjem, inovativnošću i stalnim razvojem PIP ostvaruje visoku kvalitetu proizvoda, zahvaljujući i stalnoj suradnji sa više fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Međunarodni certifikati ISO 9001, ISO 22000 (HACCP), IFS, te brojna priznanja u Hrvatskoj i izvan zemlje, potvrda su stvarnih preduvjeta za dobru proizvodnju, te ostvarenje visoke kvalitete proizvoda. PIP je dobitnik brojnih domaćih i stranih nagrada i certifikata za inovativnost i kvalitetu proizvoda. Priznanje Najbolje malo poduzeće u Gradu Zagrebu, Hrvatski šampion kvalitete, priznanje PIP inovativna tvrtka i još mnoga druga.

Proizvodni program PIP-a čine više sorti meda, med za ugostiteljstvo i hotelijerstvo, med s dodacima, likeri na bazi meda, medno sladilo Coffeemed te dodaci prehrani - pčelinji proizvodi za poboljšanje zdravlja, a lideri smo i u proizvodnji i prometu repromaterijala za pčelarstvo (oprema, alati, hrana, lijekovi. Naši kupci su trgovački lanci, subjekti u HoReCa kanalu, konditorska industrija, prehrambena industrija, veledrogerija, ljekarne i biljne drogerije.

Projekt Farmakol

Projektom Farmakol (farmakologija u apiterapiji), PIP je u suradnji sa Farmaceutsko biokemijskim fakultetom, istraživanjem i primjenom, inovirao proizvodnju proizvoda iz segmenta dodaci prehrani – Apiterapija. Standardizacija propolisa, odnosno standardizacija količine djelatnih tvari - flavonoida u propolisu i njegovih pripravaka je podloga za istraživanje te razvoj i proizvodnju proizvoda robne marke Farmakol.

Tvrtka PIP d.o.o. je razvila tehnologiju proizvodnje vodene otopine propolisa i uspješno ju primjenjuje u proizvodnji mednopropolisnih sirupa Imunalpip plus, Laringopip plus i Bronhopip plus iz linije Farmakol. Biološki učinci propolisa kao što su antibakterijsko, antivirusno, antioksidativno, protuupalno djelovanje ovise o prisutnosti flavonoida, djelatnih tvari propolisa i izražavaju se njihovom ukupnom koncentracijom. U suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom tvrtka PIP d.o.o. standardizirala je koncentraciju ukupnih flavonida iz propolisa u mednopropolisnim sirupima čime su ti sirupi jedinstveni na hrvatskom tržištu.

Priznanja za inovativne proizvode

U travnju 2014. godine tvrtka PIP d.o.o. se predstavila na najprestižnijoj međunarodnoj inovatorskoj manifestaciji u svijetu, 41. Salonu inovacija u Ženevi gdje je s mednopropolisnim sirupima Imunalpip plus, Laringopip plus I Bronhopip plus osvojila brončanu medalju. Ista grupa proizvoda je na 4. Međunarodnom festivalu inovacija u Shirazu (Iran) 2014. osvojila srebrnu medalju.

Nakon toga slijede brojna priznanja za inovativne proizvode:

  • Zlatna plaketa za PIP proizvode (Nasopip sprej, Aguapropol sprej, Energypip), ARCA, 2015.
  • Brončana medalja za Propocijan plus kapsule, Inovation show, Varšava, 2015.
  • Brončana medalja za Energypip, IENA, Nürnberg, 2015.
  • Brončana medalja za Energypip, EUREKA, Brussels, 2015.